Hvis du hver dag takker for det, du har. For dem, du er sammen med. For det, du modtager. For det, du kan gøre for andre. Så har du sandsynligvis et godt helbred.

Er du tilmed troende og går i kirke, moské, synagoge, tempel eller lignende sammen med andre mennesker. Så gør du alt det, der skal til for at få et langt og sundt liv.

Det viser ny dansk forskning fra Syddansk Universitet, der har fulgt 3000 mennesker i en årrække. Resultaterne er markante. De viser, at åndelige aktiviteter kan reducere dødelighed og indlæggelser ved sygdomsforløb. Med 44 pct. for kvinder og 30 pct. for mænd.

Mindre depression og kræft

Mennesker, der dyrker åndelige aktiviteter som fx meditation eller bøn, kan reducere risiko for at få depression og kræft. Det har sundhedsforskningen længe kendt. Det fremgår af en artikel i Ritzau om det danske studie. Årsagen er, at spirituelt aktive mennesker har færre dårlige vaner og laster. De drikker mindre. De ryger mindre. De er mere aktive (fx dyrker mere motion). De har færre søvnproblemer.

Det nye i det danske studie er, at de sociale fællesskaber har langt større betydning end hidtil antaget. Forskerne ved ikke rigtig hvorfor. Men de kan påvise, at samhørighed i åndelige organisationer har en stor indflydelse på helbredet. Læs hele studiet i European Journal of Epidemiology.

Hvad siger taknemmelighedsforskningen?

Alt dette har forskningen i taknemmelighed vidst i 35 år.

En af pionerne er psykologiprofessor Robert A. Emmons. Han siger i en af sine videoer på YouTube, at daglige taknemmelighedsøvelser kan have en enorm indflydelse på menneskers liv. De får et stærkere immunforsvar. Et lavere blodtryk. Sover bedre. De bliver mindre giftige og negative (jalousi, misundelig, bekymringer, konfliktskabende osv.). Bliver mere tilfredse med sig selv. De oplever et større nærvær. De bliver bedre til at skabe sociale relationer. Mindre ensomme.

Lykke, taknemmelighed, fællesskab, sundhed

Det hele hænger sammen.

Emmons siger: “Taknemmelighed er først og fremmest en måde at se på, der kan ændre dit blik.”

Benediktinermunken, ph.d. og taknemmelighedsforsker David Steindl-Rast siger: “Lykke begynder med taknemmelighed.”

Kig på min hjemmeside – læs mere om taknemmelighed – klik her

Jeg har siden 2018 arbejdet med taknemmelighed. Jeg har udført et forskningsprojekt om taknemmelighed på et hold universitetsstuderende og skrevet artikler om resultaterne.

Jeg holder foredrag om taknemmelighed. 1000 mennesker har til dato hørt mit foredrag om taknemmelighed.

Skal du være med næste gang?

Se datoer for efterårets foredrag.