Coronasmitten er over os og truer de ældre og svækkede. Men hvordan bevarer du optimismen, håbet, lyst til at lege og lyst til at skabe i stedet for at hamstre toiletpapir og mad? Det er såmænd meget nemt. Du skal bare finde tre ting, du er taknemmelig for. Hver dag.

Tak – og skriv det ned

Skriv det hele ned. Det er et quickfix til at skabe ro i dine følelser og overskud til at klare tidens udfordringer.

Lyder det vildt?

Det er vildt!

30 års forskning viser, at en daglig praksis med at finde tre ting, man er taknemmelig for, styrker helbredet, giver bedre søvn, reducerer stress, skaber livslyst, optimisme.

Det er psykologiprofessor Robert Emmons’ forskning jeg taler om. Læs mine blogindlæg om Emmons’ forskning.

Alt det har vi brug for lige nu.

Tunnelsyn

Når der sker noget farligt og ukendt, reagerer vi, som det, vi er: dyr.

Vi får tunnelsyn og fokuserer på faren.

Så reduceres alle vores reaktionsmønstre til tre måder: Vi blive bange og flygter. Vi bliver aggressive og går i kamp. Vi bliver paralyserede og fryser. Hele vores krop og dyrehjerne kører på fuld udblæsning. Vi bliver til dyr og vores veluddannede hjerne bliver til reptilhjernen. Den fokuserer kun på en ting: At vi ikke bliver ædt af de store farlige dyr.

Når statsministeren går ud og lukker landet og grænserne, ryger vi ned i dyrehjernens tunnelsyn.

Darwin og de negative følelser

Så strømmer det i kroppen med negative følelser som frygt, kamp, vrede, aggression, modløshed, depression. De udløser stresshormonerne kortisol og adrenalin.

Det er en rigtig god evne at kunne fokusere og sætte tunnelsynet på. Ellers var vi som dyr ikke overlevet. Det sagde Darwin med teorien om, at den stærkeste overlever.

Men varer tunnelsynet for længe, bliver det farligt for helbredet. Så skal vi arbejde med vores positive hormoner.

Vi skal ud af tunnelsynet og ind i den brede palette af varme, rare følelser.

Kærlighedsfølelser og coronasmitte

Vi skal have fat i de positive emotioner – kærligheds- og lykkehormonet (oxytocin) og den varme følelse i kroppen (dopamin). Problemet er bare, at de er lang tid om at komme op i fart.

De positive emotioner styrker glæde, livsmod, håb, optimisme, overskud, leg.

Lyst til at skabe og lyst til at lære.

Vi skal blot huske at pøse mindst tre gange så mange positive hormoner ind i puljen i forhold til de negative.

Det ved vi fra psykologiprofessoren Barbara Fredrickson og hendes makker, matematikeren Marcial Losada. De har regnet på det.

Men de siger også, at man ikke kan bare øse positive oplevelser på i det uendelige. Der er en matematisk overgrænse på cirka 11.

Sig tak – dagligt

Her kommer taknemmelighed ind i billedet.

Find en lille bog og skriv tre ting, du har været taknemmelig for i dag. Der er evidens for, at hvis du gør det inden sengetid, får du glæde af de positive emotioner om natten. Bedre søvn, roligere drømme.

Sig tak til kollegaen. Tak til kæresten. Tak dine børn. Tak for, at du er rask. Tak for at du kan hjælpe andre. Tak for at andre hjælper dig.

Tak er et quickfix. Prøv det selv: skriv tre ting ned hver dag. Skriv din egen taknemmelighedsdagbog.

Der er videnskabeligt belæg for det hele.