Så er vi tilbage igen efter en lang og dejlig ferie. Hvordan kommer vi i gang og hvordan håndterer vi tristheden over at skulle tilbage i rummelen? Vi kender rådene: korte arbejdsdage, fokus på de gode ting, vent med at sætte store projekter i gang.
Her er endnu et råd: Inddrag naturen i din arbejdsdag og få gode naturvaner. Naturen udløser lykkehormonet oxytocin. Det reducerer tristhed.
Forskningen i trivsel har længe beskæftiget sig med det, der virker hos mennesker. Og dernæst at booste det, der virker. Vi ved, at naturen styrker lykkehormonet oxytocin. Lykke skaber glæde, optimisme, håb, kreativitet, fordybelse, taknemmelighed for de små ting og livet som sådan.
Kontakt med dig selv og din krop er en kliché – og en dyb sandhed
Alle disse positive emotioner har vi oplevet i vores krop og sind i sommerferien. De er med til at reducere stress, depression, tristhed, vrede, lavt selvværd. Følelser, som vi faktisk ikke ret godt kan lide og som vi mistrives med.
Tristheden handler bl.a. om, at vi mærker, at vi skal forlade denne dejlige, langsommere tilstand, hvor vi er i balance mellem den ydre verden og indre natur for at kunne passe vores arbejde og hverdag. Behøver det være sådan?
Klicheen om, at vi kommer i kontakt med os selv på ferier, betyder, at vi har fat i alle disse positive emotioner. Det kan vi jo godt lide, ikke? En dyb sandhed, som vi til alle tider har kendt. Der er også videnskabelig evidens for, at vi trives bedst, når vi er glade og er i sync med os selv.
Vi kan klare meget mere, når vi trives. Vi bliver kort sagt mere robuste. Forskningen viser desuden, at vores immunforsvar er stærkere, når vi trives.
Hvordan kan du inddrage naturen i din hverdag?
På jobbet: tag vandreskoene med i tasken og gå en tur i frokostpausen. Tag hjemmefra tidligere og gå på arbejde. Læg turen omkring en park, skov, stranden. Tag madpakken og en termokande kaffe med. Rapporter kan godt læses ude i naturen.
Hjemme: Tag naturen ind i dit hjem. Find sten fra dine vandreture. Planter, naturelementer. Skru ned for alt det, der stresser – dvs. konstante mobiler (dem havde vi ikke tændt i ferien, vel?), sociale medier og alt det, der forstyrrer en naturlig balance inde og ude.
Jeg kender det fra mig selv: Jo mere stresset, des mere af alt det, der flimrer – og så træffes der dårlige beslutninger. Jo mindre stresset, des mindre af alt det der. Og mere tid til – ja – naturen.
Til lederen: naturstrategi på jobbet
Til lederen: Kan du overveje en naturstrategi i din organisation? Hvordan får du medarbejderne mere i indre og ydre balance ved at trække naturen ind i en arbejdsrytme. Personalemøder i det fri. MUSsamtaler på en bænk, side om side eller gående.
Den gode leder ved, at medarbejdere der trives er gode og effektive medarbejdere.
Bliv outdoor-leder og få glade medarbejdere. Jeg har skrevet om god ledelse og natur. Læs mere her.
Seneste kommentarer