Lederskab kræver følgeskab. Det får kun den leder, der gør sig fortjent hertil. Kursus i marts og oktober 2020. Lær at bruge taknemmelighed til at blive en bedre leder for andre – og en bedre leder for dig selv.

Mange års forskning i taknemmelighed – gratitude – ligger bag denne viden. Robert A. Emmons er en af verdens førende eksperter i taknemmelighed. Han er psykologiprofessor ved University of California, Davis, i USA.

Nu kan du lære det hele på 1 dag på et lørdagskursus på Folkeuniversitetet.

En anden er John C. Maxwell. Han er en amerikansk forfatter og præst. Han har skrevet mange bestsellers, primært med fokus på lederskab. Det er hans overskrift til en artikel, der lyder: hvordan taknemmelighed gør dig til en bedre leder (https://www.success.com/why-gratitude-makes-you-a-better-leader/).

Her kommer forklaringen

Tak alle dem, der har gjort dig til det, du er blevet til – din familie, dine medarbejdere, din partner, dine venner osv. For du er intet uden dem. Og slet ikke leder.

I grunden er det en banalitet at takke for noget. Og så alligevel ikke. Taknemmelighed kan være svært og føles ’for meget’. For andre falder taknemmelighed lettere. Det ved vi fra den amerikanske positivpsykolog Martin E.P. Seligmans forskning i karakterstyrker. Egenskaben gratitude er en af 24 karakterstyrker. Hos nogle mennesker ligger den helt oppe i toppen og hos andre længere nede på listen.

Forskningen i taknemmelighed demonstrerer, at mennesker, der ikke er særlig taknemmelige, kan arbejde på at blive det. Vi kender alle følelsen af at være taknemmelige for noget. Om det så er en god kop kaffe; at vi kan finde ud af en svær arbejdsopgave; at vi har et godt helbred eller at vi har familie og venner.

Det er dokumenteret, at et dagligt fokus på taknemmelighed styrker de positive tanker og positive emotioner i kroppen. Man kommer til at se mere lyst på tilværelsen og oplever mere trivsel. Det har jeg skrevet flere blogindlæg om – f.eks. denne her: storytelling-en-død-sild-eller-noget-om-snakken

Taknemmelighed er et quick fix

Forskningen viser, at taknemmelighed kan være et quick fix til at nedtone negative tanker, stress og tristhed. Det har Emmons dokumenteret gennem 30 år. Forskningen oven på hans resultater fortsætter med at afprøve virkningen af få enkle øvelser.

Emmons og mange andre har brugt denne øvelse i utallige forskningsartikler:

Skriv daglige notater i en taknemmelighedsdagbog lige inden sengetid – 3 ting man har oplevet i dag og som man gerne vil takke for.

Det giver ifølge forskningen forbedret søvn, stærkere immunforsvar, positive tanker og emotioner, styrker tilfredshed, reducerer stress og forbedrer trivsel.

Jeg har selv gennemført et forskningsprojekt med 41 maskiningeniørstuderende, der skrev taknemmelighedsdagbog. Virkningen var tydelig efter få dage (forskning).

Øvelser i taknemmelighed og lykke

Min kollega, Per Valter, fra Aarhus Universitet har vist, at happiness er en afgørende følelse for at kunne tænke innovativt og kreativt. Hans forskning er knyttet til udvikling af virksomheders forretningsmodeller. Nye levedygtige strategier kræver ambitiøse og vilde visioner. Man skal have fat i taknemmelighed og lykke-følelser for at kunne ramme topniveauet.

Emmons har skrevet et par bøger med praktiske anvisninger til øvelser. Taknemmelighedsdagbogen har jeg omtalt ovenfor.

En anden øvelse går ud på, at man skriver en liste over dem, der har gjort dig til den du er. Familie, venner, partner, kolleger, medarbejdere – alle mulige. I dit stille sind takker du hver og en for, at de har formet dig.

En tredje øvelse er, at man sender et taknemmelighedsbrev til en person, der har betydet noget særligt i ens liv: den gode skolelærer eller den vigtige træner, der kom med skideballen eller opmuntringen på det rigtige tidspunkt. Sandheden der er ilde hørt, men afgørende. Den der troede på dig, da alle andre ikke gjorde. Osv.

Tak er den største gave

Maxwell, Emmons og forskningen i anerkendelse fremhæver, at tak er den største gave, du kan give dig selv og andre. Værdsæt, at de er i dit liv og giv noget tilbage ved fx. at støtte deres udvikling. Lyt til deres historier, coach dem til at nå deres mål og drømme, skab menneskevenlige og menneskeværdige rammer omkring dem. Du er der for dem – og så er de der for dig. Det kalder vi for grateful organizations – organisationer bygget op af taknemmelighed og anerkendelse.

Tak dine succeser og fiaskoer. En fiasko kan rumme kimen til den største læring i dit liv. Succeser er lidt ligesom at vinde i lotto – det luner et stykke tid, men virkningen fortager sig ret hurtigt. Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Christian Bjørnskov har i flere år forsket i lykke og penge.

En af teorierne bag lykke handler om, at rigdom gør os lykkelige, lige indtil vi har vænnet os til den (adaptionsteorien). Så hæver vi barren, ifølge teorien, et nøk opad. Vi tror, vi bliver lykkeligere af en ny bil, lækkert tøj eller et smartere TV. Men det er, siger Bjørnskov (med et begreb fra psykologien): en fokusillusion.

Det daglige taknemmelighedsblik på livet kan være et livseleksir: Taknemmelig for at være den, man er. Tilfreds med det, man har nået. Taknemmelig for dem, man er nær. Tak for at være i live. Det kan alt sammen være med til at skabe større glæde og lykke.

Der er forskning bag det hele.

Vil du vide mere – tag på 1-dags lørdagskursus på Folkeuniversitetet og lær at bruge historier og taknemmelighed.