Ledelse efter Corona: Meget mere kommunikation. Meget mindre kontrol. Mere frihed til medarbejderne og mere hjemmearbejde. Mere fokus på kultur, sociale relationer og værdier på arbejdet. Nye ledertyper kommer ind. Traditionelle ledertyper ryger ud. Velkommen til Coronalederen. Læs mere her.

Coronatiden rykkede plastret af i et hug og tvang ledere og medarbejdere til at fungere på helt nye måder. Nu skal vi finpudse disse erfaringer. Det er lederens ansvar.

Coronalederen går bagved – ikke foran

Kære leder – væn dig til, at dine medarbejdere fremover vil arbejde mere hjemme. De vil have frihed.

Men væn dig også til, at din ledelsesopgave bliver anderledes. Du skal slet ikke være leder i traditionel forstand længere.

Du skal ikke længere gå foran og tage hele æren. Du skal ned bagved og støtte deres performance.

Du skal skrue helt op for kommunikationen, kulturen og den sociale kontakt – og tone helt ned for kontrol og direkte magt.

Kan du ikke klare mosten, er du fortid.

Men kan du se dig selv om kommunikator og det sociale bindeled mellem medarbejdere og arbejdsplads, har du en plads i fremtiden. Kan du se dig selv som den person, der ofte sidder alene på pinden i virksomheden og holder sammen på kultur, værdier og relationer, mens medarbejderne føjter rundt – så er du fremtiden.

Hvad vil de have?

Dine medarbejdere vil have nærhed – du skal være tilgængelig. SMS, sociale medier, e-mail, Skype, videomøder – på deres præmisser. Og du skal kommunikere, informere, diskutere meeeeget mere end du forestiller dig. Mere snak, mindre handling. Dine folk handler; du samler trådene.

Dine medarbejdere vil have frihed – du skal slippe tøjlerne. Lad dem arbejde, som de har lyst til. Nogle dage på pinden, andre dage hjemme. Nogle dage slet ikke, andre dage – måske i weekenden. Coronatiden har lært os, at vi sagtens kan arbejde effektivt, når vi blot selv bestemmer farten.

Rammerne – dem klarer du, kære leder. Det er din lektie fra Coronatiden.

Kan du ikke leve med, at du sjældent ser dine medarbejdere, når det passer dig – bad luck. Find dig en anden stilling.

Vil du med ind på fremtidens arbejdsmarked som leader, så læs videre.

Det lille a gør hele forskellen

Dine medarbejdere har fået kig på deres indre natur og deres egen måde at performe på. Du halter måske bagefter som leder, fordi du ikke kan forstå, at de kan klare sig – faktisk uden dig.

Du skal ikke bare være leder. Du skal være leader. Det lille a gør forskellen.

Du skal være til stede for medarbejdernes skyld – ikke for din egen. Du er deres leader, fordi det til syvende og sidst er dem, der skaber de værdier, som vi kalder for virksomhedens produktion.

Du skal være deres coach, når de vil støttes, briefes, hjælpes, supporteres, superviseres.

Du skal være deres central, når de har brug for informationer, kilder, henvisninger, referencer, netværk, erfaring.

Uddelegere, overblik, trivsel og teams

Du skal delegere ressourcer ud – penge, tid, faciliteter, materialer, beslutningskompetencer.

Du skal holde snor i ressourcer – koordinere aktiviteterne, holde overblikket, videndele.

Du er ansvarlig for, at dine medarbejdere trives. Du kan starte med at sætte dem i teams, så de har hinanden at støtte sig til – uden om dig. Læs mere her.

Fremfor alt skal du kommunikere en hulens masse. Holde hyppige statusmøder – vi kan kalde dem tjek ind- og tjek ud-møder, løbende mentale vejrudsigter, ad hoc-stemningsmøder, fysiske møder hvorsomhelst og virtuelle møder ved skærmen.

Zoom, Teams, Skype og hvad de ellers hedder – skal ikke handle om, at du som leder kontrollerer og har magten. Skærmmøder handler om at se hinanden i øjnene og tjekke ansigter.

Møder handler om at se ansigter

Der er nemlig noget med ansigter. Skærmarbejdet betyder, at vi har mindre fysisk kontakt.

Mindre fysisk kontakt betyder ikke, at vi har mindre social kontakt. Det er noget vås. Social kontakt kan man få på mange måder – bl.a. ved visuel kontakt.

Når vi ser på hinanden fx. gennem et webkamera, går spejlneuronerne i gang. Vi aflæser ansigtsudtryk. Stemmeføring. Skærmmøder uden billede er dødens pølse. Skærmmøder med billede er næsten som at være der selv. Men kun næsten. For fysiske møder kan vi aldrig afskaffe. Du skal som leder finde den gyldne middelvej mellem fysiske og virtuelle møder – i samarbejde med dine medarbejdere.

Selv gennem et webkamera kan man sagtens se et lille smil og høre latteren. Og så sender man selv et smil og en latter. Det skaber kultur, relationer, sprog og gensidighed i den virksomhed, som I er fælles om at drive. Forresten…. virksomheden er ikke kun det fysiske sted, hvor medarbejderne går hen mellem klokken 8 og 16. Virksomheden er også dine medarbejderes indre liv og deres hjemlige baggrund.

Nu meget mere efter Coronakrisen end før.

Mindre magt – mere magt

Din rolle som leder bliver meget mere en koordinator. Mindre chef, mere leader. Du er mere eksponent for virksomhedens kultur end en magtfaktor.

Leadership handler om at uddelegere magt til dine medarbejdere og nedtone din egen. Sagt på dansk: Du skal som leader afgive magt. Du skal få dine medarbejdere til at shine. Vi kalder det empowerment.

Det er det, vi har lært af Corona. Velkommen til en ny ledertype. Farvel til den gamle.