Lider du af Corona-blues og hudsult? Så er her 3 trick, som giver dig lykkefølelsen tilbage. De 3 trick er underbygget af en masse forskning, der forklarer, hvorfor de virker. Start i dag og mærk effekten i morgen. Jeg holder workshops i ledelse af trivsel og glæde – se kalenderen her.

I Coronatiden må vi ikke røre hinanden. Vi skal holde social afstand. Vi må ikke besøge de gamle. Vi må ikke mødes med kolleger, venner, naboer – højst 10 ad gangen.

Mange bliver deprimerede, demotiverede, nedtrykte.

Vi må ikke kysse, kramme, ae, holde i hånd og alt det andet dejlige. Det dejlige – udløser et hormon, der kaldes oxytocin. Det er et hormon, der skaber lykkefølelser i kroppen.

Oxytocin – lykke og kærlighed

Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet.

Hvis du ikke rører dit spædbarn, dør det af hudsult. Ensomhed og hudsult kender vi alle i denne Coronatid.

Men oxytocin kan mere end at udløse glæde, lykke og kærlighed. Oxytocin kan reducere stresshormonet kortisol.

Høj stress og højt kortisolniveau kan forårsage, at du sover dårligt. At din tærskel er lav. At du er vrissen og irritabel. At dit overskud er lavt. At dit helbred skranter.

Høj lykkefølelse skaber glæde og kreativitet. Du får lyst til at lege, udfolde dig, lære nyt, prøve nye ting. Du sover bedre. Dit helbred bliver grundlæggende bedre. Du føler dig mere robust og har mere overskud til at klare dagligdagens udfordringer.

Hvordan gør man? Spørger du.

Trick 1

TV2 har vist et indslag, hvor seks deltagere medvirkede i et forsøg. De skulle på få minutter vende en generel halvdårlig Coronastemning til lykkefølelse og glæde.

Opgaven lyder i indslaget: Skriv et brev til en person, du føler taknemmelighed over. Du ringer personen op og læser brevet op.

Vupti. Længere er den ikke.

De seks personer oplevede straks en virkning. Nogle af dem fik tårer i øjnene.

Du kan se indslaget her.

Trick 2

Men der er flere måder at få sat skub i lykkefølelsen og glædesbarometeret.

Find en lille bog og skriv hver aften inden sengetid: 3 ting, du er taknemmelig for denne dag.

Selv i den mest sorte situation er der altid noget, der fungerer og som du kan være taknemmelig for.

Videnskabelige forsøg med en taknemmelighedsdagbog viser, at virkningen er øjeblikkelig og vedvarende, hvis man skriver hver aften. Læs mere her.

Trick 3

Men du kan gøre mere: Det tredje trick er skrive ned, hvad du forstår ved tak, hvornår du oplever taknemmelighed og hvordan du oplever følelsen taknemmelighed.

Skriv en lille tekst til dig selv, hvor du undersøger noget, du bliver taknemmelig for – vi kalder det: en gunst/et gode.

Prøv at besvare disse tre spørgsmål:

  • Har du nogensinde oplevet at modtage en gunst/et gode. Hvad var situationen? Hvad var de særlige egenskaber ved den gunst, som du modtog.
  • Er en gunst/et gode noget spirituelt eller menneskeligt eller begge dele? Hvilke ord kan du bruge for at beskrive det spirituelle eller menneskelige gode/gunst.
  • Er et gode/en gunst noget, du oplever ofte eller sjældent? Hvis du oplever det sjældent, hvad kan blokere for dig – og hvordan kan du opløse denne blokering, så du modtager flere gunstbevisninger/goder i dit liv?

Øvelse gør mester

Jo skarpere du er til at bide mærke i de ting, der giver dig lykke og glæde. Des mere trivsel, lykke og glæde vil du modtage. Og jo mere du modtager, des mere giver du. På den måde får du skabt gode, stærke og kærlige relationer. Taknemmelighedspsykologen Robert A. Emmons kalder det for reciprocitet – det betyder gensidighed.

Taknemmelighed er noget, vi giver hinanden for at modtage selv. Taknemmelighed gør godt og føles godt.

En anden taknemmelighedsforsker, David Steindl-Rast, siger, at taknemmelighed er “celebration of the present”.

En fejring af nuet. Fejring af gaven og af det gode, vi giver hinanden og os selv.

Værdsæt dig selv

Robert A. Emmons har forsket i taknemmelighed i 30 år og der er videnskabelig evidens for det hele. Læs mere her.

Han slutter en lille pocketbog om gratitude (2016) med, at du skal takke dig selv for alle dine styrker og kvaliteter. Tak dig selv for alt det gode, du har gjort for andre mennesker.

Du skal:

“Appreciate yourself.”