Et ord, tre bogstaver. Og så er du i gang med dagen.

Tak er et quickfix til at få gang i de positive emotioner. Tak skaber glæde, kreativitet, kærlighed, følelsen af leg, optimisme, håb og mod.

Lyst til at lære. Lyst til at skabe.

30 års forskning i taknemmelighed ligger bag denne påstand. Der er evidens for det hele. Læs mere om taknemmelighed og trivsel i den psykologiske forskning i mine blogindlæg.

Led dig selv – sig tak

For ledere (og dem, der leder sig selv) er her godt nyt: Tak er anerkendelse version 2.0. Positive emotioner er en hormonel tilstand af oxytocin (lykkehormon) og dopamin (den varme følelse i kroppen). Hvis du er stresset, deprimeret, vred, nedtrykt eller i konflikt, så har du for meget kortisol i kroppen.

Når du er i dine negative emotioner, reagerer din krop på tre måder: Den går i kamp (du bliver fx aggressiv), Den flygter (du undgår konfrontationer eller er mentalt ikke til stede). Den fryser (du bliver passiv og lader andre løbe med faklen).

Tak er hjertets sprog

Hånden på hjertet: Hvor er det rarest at være? I de positive eller negative emotioner?

Sig tak til kollegaen. Tak for den gode kop kaffe. Tak for at du nåede bussen. Tak for at du er i live. Tak til dine børn og til kæresten.